Kaksi erittäin helteistä paimennuspäivää takanaCoolOltiin Teten kanssa siis paimenkoirayhdistyksen järjestämällä kurssilla Katrilla. Kurssi oli tarkoitettu lähinnä kelpieille, mutta oli mukana muutamia bordercollieitakin. Tete oli vähemmän paimentamattomien ryhmässä, jossa oli lähinnä Teten ikäisiä kelpieitä ja bordercollieita. Meillä oli kouluttajana Kainulaisen Tuula.

Maanantai-aamuna aloitettiin pienehköllä pellolla lampailla. Tete oli taas ennen omaa vuoroaan kääntänyt pään pois lampaista ja olisi varmaan mieluiten mennyt autoon, kun kuuli piiskan äänen ja huutoa. Lähti kuitenkin hyvin mukaani kun oli meidän vuoro mennä treenaamaan. Halusin Teten aluksi varmuuden vuoksi liinaan, että saisin estettyä turhan innokkaan lampaiden lähestymisen. Kouluttajan mielestä Teten olisi parempi olla vapaana ja päästettiinkin se melko pian irti. Treenattiin pieniä hakukaaria, oikeaa ja vasenta. Oikealle Tete meni paljon paremmin. Vasemmalle käskettäessä yritti kääntyä aina jossain vaiheessa takaisin. Piiskan avulla ohjaamalla saatiin kuitenkin hyvin jatkamaan matkaa. Ei tässä vaiheessa kertaakaan yrittänyt mennä liian lähelle lampaita. Oli oikein hyvä treeni! Saatiin Tetelle haun alkeita opetettua ja samalla löytyi oikea etäisyys lampaisiin. Meni myös koko kurssin ajan hyvin maahan käskystä ja enimmäkseen myös pysyi siellä, joten olen todella tyytyväinen miten kuuliainen osasi ollaHymy Treenien jälkeen käytiin syömässä ja uimassa ja illalla katseltiin vielä nauta- ja lammasperusratoja. Maanantaina sää oli ihan siedettävä, koska meidän treenipaikka oli enimmäkseen varjossa.

Tiistaina aloitettiin lampailla pienessä aitauksessa (halkaisija noin 10 m). Ensin kaikki ohjaajat joutuivat erottamaan yhden lampaan laumasta ilman koiraa, että saatiin vähän koiran näkökulmaa asiaan. Seuraavaksi otettiin koira mukaan ja tehtiin vähän tottelevaisuustreeniä. Koira jätettiin maahan ja mentiin itse aitauksen toiselle reunalla ja kutsuttiin koira luokse. Tete oli selvästi kuin viritetty jousi, mutta tuli aina minun luokse ja pysyi maassa. Tässä treenissä sain kommentin että maahan käskyä (ja muitakaan käskyjä) ei tarvi sanoa kuin sen yhden kerran. Kerran Tete pääsi tämän treenin aikana hyökkäämään lampaiden sekaan. En muista mistä tilanteesta lähti, mutta sitä täytyy ainakin näin pienessä tilassa pitää koko ajan silmällä ettei tee omiaan.

Toinen treeni tehtiin samassa aitauksessa. Koiran piti kiertää rauhallisesti aidan viertä molempiin suuntiin, eikä saanut mennä suoraan lampaita kohti. Tämä olikin jo vähän haasteellisempi treeni Tetelle. Otin sen liinaan varmuuden vuoksi. Suurin ongelma oli saada Tete rauhallisesti liikkeelle. Sille ei voi ainakaan tässä vaiheessa mitään sanoja käyttää, koska innostuu niistä liikaa. Suussa naksauttamalla sain vähän rauhallisemmin liikkeelle. Hitaasti liikkuessa täytyi myös ottaa siihen joku sana käyttöön. Olin aikasemmin käyttänyt "nätisti" mutta en oikein tiedä onko tajunnut sitä. Nyt käytin "hitaasti", täytyy sitä varmaan sitten jatkossa käyttää. Treenin edetessä ja varsinkin toisella kierroksella meni jo aika hyvin. Katse ei ollut niin intensiivisesti lampaissa ja liikkuminen rauhallista, vaikka lampaat olivat muutaman metrin päässä. Ja meni vielä maahan käskettäessä niin lähellä lampaita. Pelkällä ärähdyksellä sain Teten hidastamaan vauhtia. Kiva, että tässäkin treenissä saatiin Tete menemään harjoituksen edetessä paremmin.

Viimeinen treeni tehtiin isolla pellolla. Koska pelto oli suorassa auringon paahteessa, otettiin vaan hakuja niin, että lampaat pysyivät paikoillaan. Teten kanssa otin hakua noin 10 metrin päästä. Lampaat olivat kahden ihmisen kanssa porttien keskellä. Tete meni oikealle hyvin, ilman lisäkäskyjä tasapainopisteeseen ja laitoin aina maahan. Vasenta hakua otettiin enemmän, koska se on selvästi Teten huonompi puoli. Piiskan kanssa ohjaamalla saatiin menemään, mutta tarvi yleensä usempia käskyjä ennen kuin oli oikeassa paikassa. Ja taas oli positiivista ettei lähestynyt innokkaasti lampaita. Ehkä ei uskaltanut, kun oli kaksi ihmistä lampaiden joukossaSilmäniskuHieman häiritsi itseäni kun Tete lähtee niin vauhdilla hakemaan, mutta kai se on ok niin kauan kuin ei juokse lampaiden sekaan. Kauaa ei pystynyt treenaamaan, koska kuumuus painoi päälle. Olisi ollut mahdollisuus kokeilla nautapaimennustakin, mutta päätin jättää väliin, koska Tete oli aika väsynyt.

Koko kurssista jäi oikein hyvä mieli, kun saatiin Tetelle haun alkeita opetettua. Mikä myös hienoa, niin Tete tuntui olevan aika hyvin hallinnassa ilman liinaakin ja pysyi tarpeeksi kaukana lampaista. Ehkä meidän liinasulkeiset on auttanutHymy

Tetelle jäi käskysanat "vasen" ja "oikea" hyvin mieleen, vaikka en ole niitä aikaisemmin juurikaan käyttänyt. Kun maanantaina katseltiin perusratoja ja joku ohjaaja huusi koiralleen suuntakäskyjä, niin Tete nykäisi oikein kunnolla hihnasta, oli heti menossa mukaan. Muuten katselee poispäin pellolta. Hauska koiraNauru