Muutaman kerran ollaan käyty heinä-elokuussa paimentamassa lampaita. Treenit on menneet aika vaihtelevasti, mutta olen ollut aika tyytyväinen miten hyvin Tete menee niin vähällä treenimäärällä. Salosen Nillan treeneihin päästiin kerran ja siellä saatiin ekaa kertaa treenattua vähän pidempiä hakuja ja ne jopa enimmäkseen onnistuivatHymyTietysti menin itse vielä aika lähelle lampaita mutta hyvin alkoi Tete edistymään treenien edetessä. Hakukaarissa on vielä parannettavaa mutta nostot olivat rauhallisia ja kuljetukseen saatiin etäisyttä. Maahan-käsky toimi ja Nillakin sanoi Tetestä että onpa se kilttiCoolJa kyllähän se hyvin uskookin käskyjä ja ärähdyksiä. Nillalla oli tosi hyvä paikka treenata ja melko raskaasti liikkuvat lampaat hyviä Tetelle. Kokeilimme paimentaa  ekaa kertaa myös vähän isompaa laumaa. Ehdottomasti voitaisiin mennä Nillan treeneihin joskus uudestaankinHymy

Vehmersalmen farmikisat 13.8.

Olin ilmoittanut Teten yhdelle legille farmikisoihin HRD1-luokkaan, mutta sain kokeilla vielä toisen kerran kun eräs ihminen antoi minulle oman paikkansa. En ollut etukäteen ihan selvillä säännöistä ja rataantutustuessa ilmeni että ei se ollutkaan niin helppo mitä olin luullut. Lampaat olivat melko ihmisen perässä kulkevia, joten haastetta antoi sekin että olisi itse pysyttävä liikkeessä lampaiden edellä. Ensin oli haettava lampaat pienestä karsinasta. Sellaista Tete on ottanut varmaan joskus tosi nuorena pari kertaa. Saatiinhan me lampaat sieltä heti pois mutta Tete ei mennyt mitenkään nätisti ja rauhallisesti taakse. Kun sain portin kiinni, niin taas oli tilanne hetken seis jolloin Tete taisi napata. Suora kuljetus seuraavalle portille taisi onnistua jollain tavalla, kuten myös sillan yli kuljetus. Seuraavaksi tuli lampaiden vienti rännin läpi. Ja sellaistahan Tete ei myöskään koskaan ollut kokeillut. Saatiin lampaat rännistä läpi ja Tete rauhallisesti perässä vaikka alussa ne meinasivat vähän jumittaa. Taas kun laittelin portteja kiinni ja tilanne oli seis vähän aikaa, kävi Tete nappailemassa lampaita. Silloin taidettiin saada ensimmäinen varoitus. Seuraavaksi täytyi vähän kuljettaa lampaita ja saada ne kahden portin välistäilman että ohjaaja menee porttien toiselle puolelle. Mulla oli ihan vääränlainen taktiikka ja saatiin jotenkin lampaat jumittamaan porttien eteen. En tiennyt mitä olisin voinut tehdä. Yritin saada niitä liikkelle ja kokeilin poispäinajoa, mutta en uskaltanut käskeä Teteä enää lähemmäs, kun pelkäsin että nappaa lampaita. Se oli aika katastroofi koko juttu ja jossain vaiheessa Tete puri ja meidän kisa loppui siihen. Haku ja lopuksi häkkiin laitto jäi siis tekemättä. Toimin itse ihan väärin ja kokemattoman silmäkoiran kanssa tuli sellaisia tilanteita missä se osin epävarmuuttaan nappaa.

Seuraavalle yritykselle otinkin ihan toisenlaisen taktiikan. Ajatuksena oli kävellä itse reippaasti ja välttää pysähtymistilanteita. Ennen kuin laskin Teten lampaiden karsinaan niin ärähdin sille. En tiedä auttoiko se, mutta meni hyvin ja rauhallisesti lampaiden taakse ja saatiin ne hienosti pois. Mutta itse en tajunnut liikkua eteenpäin ja lampaat menivät takaisin karsinaan. Uusi yritys ja nyt Tete otti ne pois samaan tyyliin kuin ekalla legillä. Kuljetukset rännille asti olivat mielestäni hyviä. Liikuin itse reippaasti ja Tete pysyi sopivan matkan päässä lampaista niin etteivät ne olleet ihan minun jaloissa. Rännissä oli taas aluksi pieni neuvottelu lampaiden kanssa mutta melko nopeasti saatiin ne menemään ränniin. Kun menin itse ja lampaita vastaan avamaan porttia niin Tete olikin tulossa minun luokse. Läksin vähän kävelemään Teteä vastaan ja ilman että sanoin mitään lähti Tete itse takaisin ränniin lampaiden perään. Se oli aika hienosti tehty. Saatiin lampaat hyvin kuljetettua taas viimeiselle portille. Ja sen portin sulkemisen jälkeen Tete taisi napata lampaita ja saatiin varoitus. Suutuin siinä vähän Tetelle eikä se loppuaikana enää purrutkaan lampaita. Kuljetimme lampaat vauhdilla portteja kohti ja siirryin itse viime hetkellä sivuun ja saatiin lampaat jäämään porttien toiselle puolelle. Koira piti jättää lampaiden eteen vahtimaan niitä ja ohjaajan kävellä tolpalle (n. 30 m), minne koira piti kutsua ja lähettää sieltä hakemaan lampaat . Kun kutsuin tolpalta Teteä niin se menikin vauhdilla lampaiden taakse ja toi ne minulle. En uskaltanut ottaa enää uudestaan hakua kun emme olleet hakua paljon treenanneet ja alla oli varoitus. Lopuksi kuljetettiin lampaat aitaukseen, mikä menikin ihan hyvin. Tete pääsi pisteillä 63,5 läpi kun 63 on alin pistemäärä millä pääsee läpiCoolEn ole vielä mitään papereita kisoista saanut joten en tiedä missä ne pisteet menivät. Olin kuitenkin tosi tyytyväinen että päästiin läpi. Eikä Teten lampaista kukaan karannutSilmänisku

Oli meille aika haasteellinen rata, varsinkin tähän meidän treenimäärään nähden. Mutta oli hauska päivä ja onneksi tuli edes jonkinlainen tulos.

Tämän vuoden paimennukset on nyt taidettu paimentaa. Olisihan se paimennus kiva harrastus, mutta melkein vaatisi omat lampaat ja paljon treenausta jotta voisi edistyä.

Vielä loppuun vähän hehkutusta: Teten isän sisaruksista kolme pääsi paimennuksen Suomen maajoukkueeseenNauruJa Pimu-täti vieläpä PM-finaaliin, loppusijoitus taisi olla joku 12. jos en nyt ihan väärin muista.

ps. Uusi lilan värinen paimenpilli hankittu. Siitä olen edes jotain ääntä jo vähän saanut...